onsdag den 15. august 2012

Projekt Brød

Jeg fortalte jeg havde en kæmpe stak biblioteksbøger til at ligge. En af bøgerne er Det Gode Brød, Opskrifter fra Tartine Bakery af Chad Robertson. 

Egentlig havde jeg planer om at skrive en anmeldelse af bogen, som jeg har gjort med de andre bøger jeg har været omkring her på bloggen. Anmeldelsens konklusion ville lyde noget i nærheden af, det er en stor lækker bog med meget tekst og mange flotte billeder. Dog er teksten så faglig og saglig skrevet at den er borderline boring og så minder den ufatteligt meget om mine tekstbøger fra universitet. And I'm done with that. 

However, Chad Robertsons brød skulle være noget af det bedste i verden. Derfor har jeg ikke skrevet den anmeldelse af bogen. I stedet vil jeg skrive en anmeldelse af "hans brød".

   
Bogen er bygget op på den måde at den starter med anvisninger på hvordan man laver en kultur og sidenhen en surdej og til sidst basisbrødet. "Opskriften" på basisbrødet fylder nok de første 50-80 sider. De efterfølgende opskrifter er langt hen af vejen baseret på opskriften på basisbrødet.

Min anmeldelse af bogen og brødet går ud på at jeg vil følge Robertsons anvisninger indtil jeg i enden har bagt det gode brød. 

Man skal starte med at lave en kultur. En kultur er starten på en surdej og er en blanding af vand og mel.
Robertsons anvisninger går på man skal fylde en lille glas skål halvt med lunken vand og tilsætte 50/50 hvedemel og fuldkornshvedemel til man har en tyk grød uden klumper. 

Man skal rører kulturen med fingrene da kulturen skal bruge bakterier og mikroorganismer fra ens fingre til udvikle sig. Dermed ikke sagt man skal have beskidte fingre når man rør kulturen  - selvfølgelig. 

Dæk den lille glas skål med et stykke køkkenrulle og lad den stå mørkt og køligt i 2-3 dage. 

Målet er her at kulturen danner små bobler på siden og på overfladen. Og kulturen skal have lov at stå i fred til dette er opnået. Nu skal kulturen lugte skarpt og surt - som gammel ost, så jeg fortryder nok jeg har sat den i soveværelset...

Jeg er lidt spændt på at se hvor hurtigt det går med at modne kulturen de næste par dage med det vejr der er lovet over Danmark. Man kunne godt forstille sig det vil gå hurtigt... 

Fortsættelse følger!..af andre nyheder kan jeg fortælle at den ene af mine to XL guldfisk slørhaler i dag er død. Det er lidt trist, selvom det kun er en fisk. Man bliver vant til at se den "bette" ting svømme rundt hver dag og den har svømmet rundt der siden jeg flyttede ind i denne lejlighed for år tilbage. Men såen er det.

4 kommentarer:

 1. Ej, det blir spændende! Jeg så ham i Go' morn danmark, glæder mig til at se dit resultat! Åh det er jeg da ked af at høre, det er altid rigtigt træls, når man skal af med et lille kræ, uanset størrelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det syntes jeg. Det gør jeg også :P

   Nu ser min sidste fisk meget bette ud i 100 liter :-/

   Slet
 2. Kan kun anbefale at lave det brød. Bagte det selv fra bogen, for noget tid siden og det er helt fantastisk :) Du kan evt. læse mine erfaringer her: http://www.louiogbearnaisen.dk/2012/06/brodprojektet-det-gode-br%C3%B8d.html

  Glæder mig til at læse mere om dine oplevelser med brødbagningen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Cool! Vil glæder mig til at læse om dit brød :D

   Tak, vil se frem til at dele mine erfaringer med dig når du har prøvet det samme. Bliver interessant at se om vi kan sammenligne endeligt produkt!

   Slet