lørdag den 28. juli 2012

3. forsøg med doughnuts

Trejde gang er lykkens gang.

Jeg har igen forsøgt med hjemmelavet doughnuts. Denne gang en stegt udgave. Efter en +60 timers arbejdsuge, syntes jeg det var velfortjent. 

Der er lidt mere arbejde i stegte doughnuts end i de bagte. Men de var anstrengelserne værd.


Denne gang er opskriften af Amo fra Den Store Julebagebog. 

Med denne opskrift kommer man rigtig tæt på smagen og konsistensen af doughnuts, som man kender den fra USA osv. Dog er jeg ikke sikker på at det er kardemomme, som i denne opskrift, at amerikanerne krydre deres dej med. Så det skal lige undersøges til næste gang. Og ja, så er de jo stegte, og mit mål var jo at finde de perfekte BAGTE doughnuts. Men disse banditter er virkelig lækre. 

 
Hvis man aldrig har prøvet at dybstege før, vil jeg klart anbefale en opskrift som denne hvor man steger i Palmin. Jeg syntes palminen er let at styre, men man skal holde øje med temperaturen på fedtet. 

Man dybstege i Palmin ved cirka 180 grader. Hvis fedtet er for varmt, bliver det man steger alt for mørkt alt for hurtigt. Og man ender derfor med en sort dejklump. Hvis fedtet er for koldt, suger det man steger alt for meget fedt inden det er færdigt med at stege. Og man ender med en meget fed, grimt smagende ting. 

 Palmin er forholdsvis dyrt at arbejde med da man skal bruge ½-1 kg af gangen, så det bliver hurtigt 50 kr i fedt. 

Der er forskellige meningen om hvorvidt Palmin kan bruges mere end en enkelt gang at stege i. Men i min mening kan man sagtens tillade sig at opbevare den brugte fedt i en egnet beholder i køleskabet i 1-2 uger efter den har været brugt første gang. 

Når man ikke længere syntes man kan bruge fedtet, kan man smide en pose fuglefrø i den let afkølet fedt og hælde den i forme. Så har man lækker og vigtig mad til havens fugle. Og det kan man gøre hele året rundt. Fuglefrø i fedt kan opbevares på frost. Donuts

24 stk.

575 g hvedemel
100 g smør
75 g sukker
1 æg
2½ dl lun mælk
75 g gær
½ tsk. kardemomme
½ tsk. salt

Til kogning: ½-1 kg Palmin

Rør gæren ud i den lunkne mælk. 

Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det hele grundigt sammen til en ensartet dej.

Lad dejen hæve, tildækket og lunt, til dobbelt størrelse ca. 30 min.

Dej dejen i 24 lige store stykker og form dem til glatte boller. Samtidig have en lille klat dej klar til at teste fedtet med.

Lav et hul i hver bolle med en finger. Hullet skal være temmelig stort i forhold til bollen for at det ikke forsvinder helt når de steges. Lad bollerne efterhæve lunt til dobbelt størrelse, cirka 20 min.

Varm palminen op til cirka 180 grader. Test om fedtet er varmt nok ved at komme den lille klat dej i gryden. Hvis palminen bruser op med det samme er den klar til brug. 

Da palminen bliver varmere jo længere tid den står på komfuret, skal der efterhånden skrues ned for bluset for at den ikke bliver for varm. 

Steg hver donut cirka 2 min. på hver side. 

Tag de færdige donuts op af gryden med en hulske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. 

Pynt de let afkølet donuts med glasur og krymmel. Gerne en glasur rørt af citronsaft og flormelis. 

Det er nødvendigt med glasur på disse doughnuts, da denne opskrift på doughnuts ikke i sig selv er specielt sød. 

7 kommentarer:

 1. Hvor ser de lækre ud! Jeg er helt sikkert også til de dybstegte. Jeg plejer at lave en ordentlig omgang også putte dem i fryseren, også en tur i ovnen når de skal bruges. Har du prøvet det med din opskrift? Ha en skøn weekend ovenpå en hård arbejdsuge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det har jeg ikke prøvet. Det er første gang jeg prøvede opskriften her. Men det skal da helt sikkert under test!

   Slet
 2. Mums de ser syndigt lækre ud!

  SvarSlet
 3. Uha - mundvandet løber... Godt du prøvede flere gange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver nok heller ikke sidste gang ;-)

   Slet
 4. FANTASTISK opskrift! De er bare så gode ;-) Vi gjorde kogte dem dog i vindruekerneolie istedet for palmin og det virkede fint :-)

  SvarSlet