onsdag den 13. juni 2012

Fragilité

Endnu en vel overstået middag med familien. Det er altid dejligt at få lov at lave med til mor og far. Og så fik jeg hængt mit sengebord op på væggen igen. Lidt frækt at det bare sådan falder ned af væggen helt af sig selv, bare sådan lige pludselig! Men så var der selvfølgelig en anledning til at få forældrene på middag.

Menuen bestod som sagt af skinke med lun tomatkompot og brødcroutoner, stegt andebryst med bagte rabarber og letfrossen flødepeberod og fragilité med chokoladecreme og hindbær. 

Nu er mit yndlings jo det søde køkken, så lad os starte bagfra med desserten.

Opskriften er fundet i Claus Meyers Meyers Kager, men jeg valgte at lave smørcremen med farin og chokolade i stedet for melis og kaffe. I får opskriften, som jeg lavede den i går. Men en rigtig lækker lille kagebid og smørcremen var udsøgt - jeg laver aldrig smørcreme på anden måde igen!

Fragilité med chokoladecreme og hindbær

8 personer
 
Bunde
150 g mandelmel, med eller uden skal
150 g flormelis
5 æggehvider
150 g flormelis

Smørcreme 
3 små æg (evt. pasteuriserede)
200 g farin
8 spsk. vand
280 g blødt smør
3 spsk. meget stærk kakao, rørt op i f.eks. lidt varm fløde

Flormelis til pynt

Forvarm ovnen til 180 grader og spred mandelmelet ud på bagepapir i en bradepande. Rist det let i ovnen i ca. 5 minutter. Det må ikke få for meget farve. Lad mandelmelet køle af og bland det med 150 g flormelis.

Skru ovnen ned til 150 grader. 

Pisk æggehviderne stive sammen med 150 g flormelis. Vend mandelmel med sukker i æggehviderne og bred det ud i en stor bradepande beklædt med bagepapir.

Bag kagen på næstnederste rille i ca. 35 minutter. Den skal være tør og sprød. 

Afkøl kagen helt på en bagerist. Derefter vendes kagen over på et nyt stykke bagepapir. Fjern det andet stykke bagepapir kagen var bagt på.  Del kagen i to.Til smørcremen piskes æggene sammen, f.eks. på røremaskine. Imens koges en sukkerlage af farin og sukker. Brug en stor gryde da den vil koge meget op. Sukkerlagen skal koge til den har en temperatur på 117 grader. Brug et termometer. 

Med piskeren kørerne, hældes sukkerlagen over æggene i en tynd stråle. Når al sukkerlagen er tilsat fortsættes piskningen til æggemasse er afkølet og fordoblet i størrelse. 

Imens der stadig piskes tilsættes smørret 1 spsk. ad gangen, indtil cremen er tyk og glat. 

Hvis, eller når, cremen begynder at skille stop med at piske. Varm en smule piskefløde op i en gryde. Tilsæt lidt piskefløde ad gangen til cremen mens der piskes og cremen samler sig igen.

Rør tilsidst den stærke kakao i cremen. 

Smør cremen på den ene kage og læg den anden over og tryk kagerne forsigtigt sammen. Sæt kagen i fryseren i 15 minutter, indtil den er helt kold.

Ved servering skæres kagen i mindre firkanter, drysses med flormelis og serveres med friske hindbær.

1 kommentar:

  1. "Imens koges en sukkerlage af farin og sukker."

    Men der er ikke sukker i ingredienslisten...??

    SvarSlet