fredag den 8. juni 2012

Solsikkekerner?

Som jeg fortalte i går, så kommer mine forældre til middag på tirsdag. Nu skal der planlægges menu. 

Det er lige meget hvem det er som kommer på besøg og hvor kort besøgte eventuelt er, så planlægge jeg altid en decideret menu. Og jeg bruger gerne adskillige dage på at planlægge. 

Når jeg skal planlægge en menu er det en proces i 3 stadier...måske 4. 

For det første er det altid vigtigt for mig at server mad som er sæson-svarende. Er det et ord? Sæson-svarende? 

Det jeg mener er, jeg kan godt lide når et måltid passer ind i den sæson, som det bliver serveret i.  Jeg har snakket om det her før, men jeg syntes bare at jordbær i januar er.. ja, usmageligt! 

Ifølge Claus Meyers Almanak er asparges, blomkål, fennikel, fjordrejer, glaskål, hyldeblomst, jordbær, kartofler, løg, løvstikke, makrel, mynte, peberrod, persille, rabarber, rosenblade, sild, sommerbuk, sommerporre, spidskål, spinat, stikkelsbær og ærter i sæson. 

Når jeg føler mig fortrolig med hvad der er i sæson begynder stadie 2. Nemlig at overveje hvad folk godt kan lide og ikke lide at spise og evt. allergier. Der er jo ingen grund til at server fennikel hvis folk virkelig ikke kan lide det.

Nu kommer den sjove del, nemlig at begynde at kigge tilbudsreklamer og se hvad der er på tilbud rundt omkring. Det hænger heldigvis sådan sammen at det oftest er sæsonvare som er på bud. 

Normalt på dette tidspunkt i processen med at sammensætte en menu har jeg en milliard ideer til hvad jeg gerne vil lave og så er reklamerne en god hjælp. Reklamerne bruges til at begrænse og indkredse hvad jeg skal lave.

Forth and finally, og meget vigtigt, hvad har jeg lyst til at lave af mad? Hvad går jeg med af ideer og hvad er jeg blevet inspireret af? 

Jeg laver sjældent den samme ret to gange og det er noget jeg ofte bliver kritiseret for - 'hvorfor laver du ikke den og den ret igen? Det smagte fantastisk!' Det er fordi jeg har så mange ideer som rumster inde i hovedet af mig, så hvis jeg skulle lave det samme om og om igen ville jeg aldrig få ro.  Men det er selvfølgelig 'farligt', fordi hver gang jeg laver noget nyt er det et sats, i stedet for at lave noget jeg er fortrolig med og som jeg ved virker. 

Så hvad skal jeg server for mine forældre på tirsdag? I have no idea. 


Det kan godt være det er mig som er tosset, men det er altså sådan det foregår inde i mit hoved. Hvad med jer? Hvordan planlægger I menu? Og hvad har du senest serveret for gæster? 


Ham her ved jeg altid hvad jeg skal server for.


2 kommentarer:

 1. Jeg elsker fisk så hvis jeg kan slippe afsted med det (og gæsterne også kan lide det) laver jeg noget med det.

  Har en opskrift fra Nørrebros bryghus med fisk friske kartofler ærter og lun salat - med noget øl i maden i og med det er fra et bryghus. Det er altid en god sommerret ....

  Jeg plejede at lave meget mere mad til gæster, og gå op i at lave en masse spændende og nyt. Lige nu er det mere logistik pga af drengene men det kommer forhåbentlig igen ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Fisk syntes jeg også altid er en god ide at server. Det er stadigvæk sådan noget som folk sjældent laver hjemme.

   Lyder også virkelig lækkert!

   Cool! Det er sådan det skal være :) det er derfor jeg elsker at have gæster. jeg får lov at prøve alt det jeg gerne vil!

   Selvfølgelig gør det det!

   Slet