mandag den 5. november 2012

Chokolade og karamellagkage til Halloween

Og her er den så. Opskriften på årets Halloween dessert. Desserten, eller kagen, kan jo også laves på alle andre tidspunkter. Og det er jo ikke ligefrem fordi mit karamel spindelvæv ligefrem ligner et spindelvæv... Det endte med at være temmelig meget sværrer at lave karamelspindelvæv end først antaget! Men er alligevel blevet til fin pynt.  

Kagen er en tung og tæt chokoladekage som minder om en brownie med en let kaffesmag. Imellem lagene af kagen er der en smørcreme rørt med hjemmelavet karamel.  



Chokolade og karamellagkage til Halloween

 8 stykker

Kage:
140 g blødt smør
270 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
½ tsk salt
110 g mørk chokolade, hakket
2 spsk. nybrygget kaffe
3 dl kogende vand
500 g mørk farin
150 ml cremefraiche
2 store æg 

Creme:
60 ml vand
250 g sukker
160 ml piskefløde
6 pasteuriserede æggehvider  
1 knivspids salt
450 g smør, skåret i små tern
1 tsk vaniljeekstrakt

Karamelspindelvæv:
200 g sukker
3 spsk. vand

Forvarm ovnen til 180 grader. Læg bagepapir i en lille bradepande.

I en lille skål blandes chokolade, kaffe og kogende vand. Lad blandingen stå til chokoladen er smeltet.

I en røreskål blandes smør og farin og piskes til en lys og luftig masse. Rør cremefraiche i og bland til massen er ensartet. Pisk æggene i, et efter et, og fortsæt til blandingen er helt glat. 

Pisk mel, bagepulver og salt i dejen. Si evt. de tørre ingredienser så der ikke kommer klumper i dejen.

Rør i chokoladeblandingen for at sikre at chokoladen er smeltet og pisk den forsigtigt i kagedejen.  

Hæld dejen i bradepanden og bag kagen i 20-25 minutter. Test med en tandstikke om kagen er bagt.

Lad kagen køle helt af.

Til karamelsmørcremen kommes vand og 120 g sukker i en tykbundet gryde. Den må ikke være for lille. 

Over middelvarme smeltes vand og sukker sammen til en klar sirup. Rør jævnligt, men så snart siruppen koger på der ikke længere røres i gryden. 

Lad siruppen koge videre indtil den har en dyb karamelfarve.  Tag karamellen af varmen og hæld forsigtigt piskefløden i . Rør i karamellen til fløden og siruppen blander sig helt. Det kan være nødvendigt at sætte gryden tilbage på varmen over meget svag varme, så siruppen smelter på ny. Rør konstant.

Hæld den færdige karamel i en skål og sæt den på køl.

Rør resten af sukkeret, æggehviderne og salt sammen i en skål, som kan sættes over vandbad. 

Sæt skålen med æggehvider over et  vandbad på komfuret og pisk i blandingen til den er 60 grader varm. 

Tag skålen af varmen og med en elpisker piskes æggehviderne meget stive. 

Hvis æggehviderne stadig er meget varme, lad dem stå et øjeblik, inden smørret piskes i de stive æggehvider lidt efter lidt. Pisk vaniljeekstrakt og den afkølede karamel i.

Del den afkølet kage i to lige store dele og læg kagerne sammen med lag af karamelsmørcremen, også på toppen.  Sæt kagen på køl. 

Til karamelspindelvævet smøres to stykker bagepapir let med smør og ligges fladt på køkkenbordet. 

Smelt sukker og vand sammen i en tykbundet gryde over middelvarme og lad den koge til sukkeret er smeltet og siruppen er blevet en dyb karamelfarve. 

Tegn spindelvæv på bagepapiret med en teske. Arbejd hurtigt. Karamellen størkner øjeblikkeligt. 

Skær kagen i 8 firkanter. Pil forsigtigt karamelspindelvævene af bagepapiret og pynt kagerne. 

10 kommentarer:

  1. Uhm, den ser himmelsk ud! Lige en kage som passer ind på din blog, man kan vist ikke andet end være i d. 7 himmel, når man smager den. Tusind tak for opskriften, den er gemt til senere brug :-) ha en dejlig uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha tak :) Jeg prøver! God fornøjelse med opskriften og i lige måde :)

      Slet
  2. Kors hvor ser den SKØN ud! Den tror jeg da bestemt på prøves en dag, mums :o)

    SvarSlet
  3. Uhh, jeg har ventet på den opskrift lige siden du postede billedet på instagram. Martha Stewart er fantastisk :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, så skal du da bare sige til! Så skal jeg nok skynde mig en anden gang :P

      Martha Stewart is awesome! Simpelthen fantastisk inspiration!

      Slet
  4. den kage laver jeg ALDRIG igen........... i hvert fald ikke cremen.....

    SvarSlet