onsdag den 10. oktober 2012

Vanijekranse

I mandags var der Madklub. Og denne gang var temaet Mormor-mad. 

Til forret fik vi laksemousse lavet af den skønne Line, til hovedret fik vi koteletter i fad og til desset fik vi den mest moussede chokoladekage ever! Og det hele var helt fantastisk! 

Jeg skulle egentlig bare have drikkevare og værtindegave med, men jeg måtte bare have et eller andet med og hvad er mere mormor end vaniljekranse?

Normalt er jeg slet ikke til småkager som disse. Syntes normalt ikke de er værd at spise! Men disse vaniljekranse er helt fantastiske! Søde, sprøde og møre. Jeg er allerede blevet requested opskriften flere gange på få dage og har lovet min mor at jeg nok skal bage en portion mere til jul. Så her kommer opskriften. 

Opskriften er Mette Blomsterbergs fra Blomsterbergs Søde Sager.  Opskriften er ikke direkte afskrift, da der er fejl i opskriften. Der er ingen mel i! Så her kommer lige hele opskriften. Dejen til vaniljekranse kan enten røres i hånden eller på maskine.

Vaniljekranse

Ca. 40 stk.

½ vaniljestang
180 g sukker
200 g smør, stuetemperatur
1 stort æg
250 g hvedemel
75 g mandler, blendet til mel

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Læg vaniljen, sammen med sukker og smør, i en skål og rør det sammen. Tilsæt ægget til massen og rør til blandingen ikke længere skiller og/eller ægget er rørt helt ud.

Rør mandelmel og hvedemel i dejen, men rør kun til dejen lige nøjagtig er blandet helt sammen.

Monter en stor sprøjtepose med en 8-takket stjernetyl og fyld dejen i sprøjteposen.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Sprøjt straks dejen ud i kranse på bagepapir på bageplader. Kransene skal have en diameter på 5 cm og ligge med 2-3 cms afstand. 

Bag én plade småkager af gangen i 10-14 minutter indtil vaniljekransene er gyldne. 

Lad småkagerne køle af på en bagerist. 

Når kagerne er helt afkølet skal de pakkes og opbevares i tætsluttende dåser eller bøtter.

Til værtindegave havde jeg strikket et par lækre tykke sokker i en blanding med uld, så de er dejligt lune nu her.


Sokkerne faldt vist nok i god jord! 

Næste gang der er Madklub er sidst i Oktober. Det skal holdes hos min søster og jeg skal have dessert med! Temaet er Halloween! Glæder mig allerede!

8 kommentarer:

 1. Åh, jeg elsker mormormad - den menu er lige noget for mig :D Koteletter i fad går aldrig af mode.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Normalt er jeg slet slet ikke til mormor-mad! men det hele var bare så lækkert, så der er lige noget som jeg er nød til at revurder ;)

   Slet
 2. Havde også en madklub med gamle danske retter engang. Noget af alt det mad man ikke får så tit mere men stadig er rigtig lækkert.

  Super flotte sokker!

  Uh Halloween og dessert - so many choices. Ved du hvad du vil lave?

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ, slet ik endnu... har du?

   Slet
  2. nemt ville være cake pops udklædt i Halloween tema. Selv har vi diverse spøgelses forme så det har vi lavet nogle gange. Har også pumpkin krymmel. Det er jo tilladt at gå helt amok med gys gro og goth sort og orange.

   Slet
  3. Jeg kunne godt forstille mig det skulle være noget lidet mere.."elegant".. men der skal helt sikkert være 100% Halloween!

   Slet
 3. Så godt på instagram at du havde lavet vanillekranse, mums! Jeg har også en af Blomsterbergs bøger, hvor der er mangler i ingredienslisten. Det er altså noget sjusk...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hader når der er fejl i bøger generelt. Jeg har en anden kogebog, tror det er nigellas køkken, hvor det samme afsnit tekst går igenn flere gange på den samme side!!

   Slet